Att lära sig cykla och välja rätt barncykel

Cyklar för barn baseras mer på hjulens storlek än ramens. Det största misstaget som en förälder gör när det är dags för inköp av cykel till barnen är att det gärna köper en för stor cykel med förhoppningen att barnet ska ”växa i den”. Ingenting försenar ett barns förmåga att lära sig cykla som en för stor cykel. De kommer utan tvekan att växa så att cykeln passar dem, men under tiden har det varit så frustrerade av upplevelsen att de kanske aldrig mer vill cykla.

Det viktigaste när du väljer en barncykel till ditt barn är att han eller hon kan sitta ordentligt på sadeln och nå ner med båda fötterna till marken och stå stadigt och att barnet kan behålla båda händerna på styret även när dom svänger.

När barn ska börja lära sig cyklar är det viktigt att dom känner sig trygga på cykeln.

Men hur gör man egentligen för att lära sitt barn att cykla?

Balanscykel

Ett sätt som jag tycker är bra att lära sig cykla på är att först börja träna balansen med en balanscykel. En tvåhjulig cykel utan pedaler. Där barnet helt enkelt får sparka sig fram. På detta sättet lär sig barnet snabbare att hålla balansen och styra. När barnet behärskar balanscykeln bra tar det oftast inte lång tid att sedan lära sig cyklar på en vanlig cykel.

Hjälphandtag

Ett annat sätt är att sätta fast ett hjälphandtag bak på cykeln så att en vuxen kan springa efter och hålla i. Det gäller att inte vara för snäll och hålla hårt i handtaget utan gärna släppa lite så barnet får träna på balansen.

Stödhjul

Stödhjul kan vara bra till en början så att barnet lär sig tramptekniken och lära sig styra och bromsa, men att lära sig cykla med stödhjul är som att försöka lära sig simma på land. När barnet cyklar med stödhjul lär de sig att “lutar jag så får jag hjälp av hjulen”. Dessutom kan barnet få upp högre hastighet än vad de behärskar. Skarpa svängar, höga asfaltskanter eller gropar kan ställa till problem och det kan gå riktigt illa.

Ta det lugnt

Ta det lugnt. Alla barn lär sig olika fort. Även om barn lär sig cykla själva i 3-4 års åldern så är de inte mogna att ge sig ut själva i trafiken förrän vid 12 års ålder. Det tar tid innan barnen är så pass färdigutvecklade att de kan koncentrera sig, hålla uppsikt och förutse faror som kan uppkomma i trafiken.

Rätt storlek

När ett barn ska lära sig att cykla är det viktigt att cykeln är i rätt storlek. Barnet ska nå ner i marken, detta underlättar både vid start och vid stopp. Det får inte heller vara för långt fram till styret. Barnet måste kunna behålla båda händerna på styret även vid skarpa svängar. Att det sedan är en säker cykel monterad av fackmän ger både dig som förälder och ditt barn trygghet att cykla säkert.

Här är en storleksguide som kan hjälpa dig lite.

Ålder 3-5 år – 90-105 cm Storlek 12″

Ålder 4-6 år – 100-120 cm Storlek 16″

Ålder 6-9 år – 115-140 cm Storlek 20″

Ålder 8-12 år – 130-150 cm Storlek 24″

Ålder 10-14 år – 140-160 cm Storlek 26″

Från 150 cm brukar det fungera med 28″ cykel.

Posted in Artiklar and tagged , .