Att välja cykel

Funderar du på att köpa en cykel?

Innan du köper en ny cykel bör du fundera på vilken typ av cykling du tänker ägna dig åt. Det är många som köper cykel under tidspress och sedan blir den bara stående, oanvänd i ett garage eller förråd just för att personen köpt fel typ av cykel eller fel storlek. Om du är nybörjare inom cykling kan du faktiskt överväga att kanske låna eller hyra en cykel innan du lägger ut dina pengar på att köpa en ny.

Under många år dominerades cykelmarknaden för vuxna av klassiska cyklar med 27 & 28 tums hjul. På 80-talet kom cyklar med bockstyre som det flesta cyklade omkring på. På 90-talet exploderade försäljning av mountainbikes. På senare tid har så kallade hybridcyklar blivit mer och mer populär och för att göra cykelköparen ännu mer förvirrad har det kommit mountainbikes med både 27,5″ & 29″ hjul.

Det är en djungel att välja rätt cykel. Så ta dig tid. Funderar på vad du ska använda cykel till, vilken typ av cykling du vill ägna dig åt och hur du vill sitta på cykeln, upprätt eller framåtlutad.

Idag är det vanligt att man har fler än en cykel i garaget. En racer snabb cykling på landsväg, kanske en vättenrunda som drömmål. En MTB för cykling på stigar och grusvägar med Cykelvasan som mål och en traditionell cykel för turen till affären.

Dessutom finns alternativet att välja en elcykel om man vill ha lite extra hjälp i backar och motvinden. Men det kommer du få läsa i en annan artikel om.

Här nedan följer en kortare beskrivning av olika typer av cyklar

Mountainbike – även kallat MTB

Mountainbiken uppfanns i Kalifornien i början av 1970-talet och blev snabbt populär tack vare sin mångsidighet. MTB:n är framför allt avsedd för att köra i terräng, men funkar lika bra att transportera sig genom staden. Med sitt tuffa utseende, kompakta ram och däcken med stor volym är MTB även populärt bland barn och ungdomar som cyklar både till och från skolan och gärna tar omvägen genom skogen till bästa kompisen.

En mountainbike kan du köpa billigt även till vuxna, dessa funkar utmärkt att använda på vägar, cykelbanor och fina grusvägar, men på grund av att det allra billigaste ofta ha tung ram och hård fjädring är det inte lämpliga för seriös terrängcykling. Är du ute efter en Mountainbike för seriös cykling i terräng bör du satsa på en av högra kvalitet. De har lättare ramar, bättre stötdämpare som oftast går justera efter din vikt, kraftigare bromsar, oftast hydrauliska vilket ger en säkrare och bättre bromsning.

Mountainbikes finns med stötdämpare fram, sk hardtail eller med dämpning både bak och fram, heldämpad (Full suspension). Det första MTB som kom hade 26″ hjul. Idag har hjulen blivit större, 27,5″ eller 29″. De större hjulen rullar lättare och tar sig över ojämnheter lättare än de mindre hjulen.

Ska du välja en hardtail eller heldämpad?

Heldämpat är mer mångsidigt, den är mer följsam och behåller greppet bättre när det är mycket ojämnheter och svängiga tekniska stigar. Ett bra val om du är osäker på hur terrängen ser ut där just du kommer cykla.

En hardtail är bättre på lätta fina stigar eller grusvägar och snabba banor. En hardtail väger oftast mindre och prismässigt kan du få en riktigt bra cykel för under 20000 kr. En heldämpad mountainbike är mer avancerad och kostar mer.

Så mitt tips innan du köper en mountainbike, fråga runt bland cykelaffärer och andra mtb-cyklister och ta reda på hur det ser ut där du tänkt cykla. Tekniska stigar, mycket upp och nerför, över stenar och rötter eller är det snabba fina stigar och grusvägar.

Racercykel

Vill du cykla långa sträcker så snabbt som möjligt är det racercykel som gäller. Racercykel, även kallad landsvägscykel, skiljer sig en del från en vanlig standardcykel. Det är mer aerodynamisk sittställning, fler växlar och låg vikt. Racercyklar finns med aluminiumramar och kolfiberramar där aluminiumramarna oftast tillhör den billigare kategorin. Racercykeln används mestadels för tävlingar på landsväg och ofta i många timmar. På senare år har denna form av cykling blivit en mycket populär träningsform. 

Geometrin på en racercykel ger cyklisten en hopkrupen sittställning för att minska luftmotståndet jämfört med en mer upprätt sittställning.

När du ska välja en racercykel bör du tänka på att dels köpa rätt storlek på ramen för en så optimal sittställning som möjligt. Din budget kan avgöra om du ska satsa på en racer med aluminiumram eller kolfiber, men också vad du har för mål med din cykling. Är du en glad motionär eller ska du satsa på att köra så fort som möjligt på Vätternrunda. Landsvägscyklar under ca 15000 kr har oftast aluminiumram. Kolfiber från 10-15000kr upp till hur mycket du vill nästan. Det finns så klart olika kvalitet på både kolfiber och aluminium. Det kan vara svårt att se med blotta ögat så prata med din lokala cykelhandlare om du känner dig osäker.

Hybridcykel

Dessa cyklar har tagit det bästa delarna från en traditionell cykel och delar från antingen racer eller mountainbike för att på så sätt få till en perfekt pendlings eller citycykel. Det flesta modellerna har 28 tums hjul. Hybriderna med lite bredare däck lämpar sig mest för asfalt, grus och enklare stigar, medans hybrider med smala däck är lite mer raceiga och lämpar sig bäst för asfalt. På denna typ av cykel finns oftast fäste för skärmar, stöd, pakethållare och lås så vill man komplettera för att få en mer mångsidig cykel är det oftast inga problem. 

En hybridcykel har mer upprätt sittställning än en racercykel. Rakt styre, oftast många växlar och på bromsarna är numera nästan alltid skivbromsar. Denna perfekta pendlingscykel finns i många prislägen. Det som avgör priset är kvalitet, antal växlar, om du vill ha dämpad framgaffel som ger bättre komfort om du cyklar mycket grusvägar eller stel gaffel, stål eller aluminiumram. Vill du ha en cykel som ger dig minst bekymmer bör du åtminstone satsa på mellanklassen, ca 6-9000 kr. Givetvis är det bra att provcykla innan så du känner dig bekväm med cykeln.

Touringcykel

Är du redo för äventyr? En touringcykel är på många sätt likt en racer eller MTB, men med förmågan att kunna lasta din packning. Här pratar vi inte korta dagsutflykter utan långa turer på veckor, kanske månader. Tycker du om att campa lätt, laga mat över öppen eld och älskar friluftslivet. En touringcykel kan ta med dig på många härliga äventyr.

Touringcyklar finns i olika modeller, med raka styren eller bockstyren. Vilken du bör välja är efter tycke och smak och beroende på målet med din cykling. En touringcykel som mer liknar racer, men med bredare däck för dig som mestadels tänker hålla dig på vägarna. Med bredare däck, rakare och bredare styre har du bättre kontroll över cykeln om dina drömmars mål ligger utanför all civilisation och söker mer extrema destinationer.

Hopfällbara cyklar

Hopfällbara cyklar har mest förknippats med camping. Lätt och smidigt att fälla ihop cykeln och tar inte så stor plats i husvagnen eller husbilen. Men dessa cyklar har en växande marknad. Det är t.ex idealiskt för cyklister som bor i små lägenheter och inte har så stora förvaringsmöjligheter. Pendlar du med tåg och behöver en cykel mellan stationen och jobbet finns det hopfällbara cyklar med tillhörande väska som du kan bära med cykeln i.

Dessa cyklar har oftast små hjul, vilket lämpar sig bäst för kortare sträckor på cykeln.

Damcykel

Den klassiska damcykeln är fortfarande ett mycket praktiskt alternativ för både kvinnor och män. Kanske cyklar du med barnen till och från skolan eller ner till mataffären. En standardcykel har normalt 3 till 7 växlar och har fotbroms. En vanlig damcykel ska vara praktisk att använda och bekväm att cykla med. Cyklingen ger dig vardaglig motion och spar både på din ekonomi och på miljön.

Det finns många olika modeller av damcyklar. Utbudet varierar givetvis från butik till butik.  Innan du bestämmer dig för vilken damcykel du ska köpa så rekommenderar jag att du provcyklar. Du ska känna dig trygg på cykeln. Den ska kännas stadig och bekväm och uppfylla dina krav. Cyklar du mycket året runt så välj en cykel som har navgenerator. Navgeneratorn är en inbyggd dynamo i framnavet på cykeln som ger ström till lampan fram. Navgeneratorn är väldigt driftsäker och ger minimalt motstånd och funkar lika bra på sommaren som på vintern. Breda däck kan vara en fördel om du cyklar på lite sämre vägar som t.ex grusvägar eller kullerstenar. Sittställningen är oftast upprätt på en damcykel, men går ibland justeras med en justerbar styrstam. 

Fastmonterad cykelkorg fram är vanligt på en klassisk damcykel och mycket praktiskt att förvara lättare packning i.

Nästa artikel kommer handla om barncyklar. Läs den här.

PROVCYKLA!

Till sist vill jag bara säga en sak. Provcykla flera olika modeller innan du köper en cykel så du hittar rätt cykel som passar dig bäst.

 

Posted in Artiklar and tagged .