Tips – Byt snabbkoppling

En kund kom in i butiken och berättade att hans sons cykel ofta var utsatt för ”bus”, ett bus som skulle kunna sluta mer illa än vad busarna förmodligen tänkt. Det som hade hänt ett flertal gånger var att snabbkopplingarna på hjulen ofta var lösa.

När en snabbkoppling är lossad finns det stor risk att hjulet helt enkelt lossnar om man cyklar iväg. Hur illa det kan sluta vill vi inte ens tänka på.

Snabbkopplingar på hjul och även sadelstolpe är vanligt på speciellt mountainbike och racercyklar, men även andra typer av cyklar. Används cykeln som träningsredskap är det en klar fördel med snabbkopplingen om man t.ex får punktering när man är ute och cyklar. Inga verktyg behövs för att ta bort hjulet. Enkelt och bra.

Men när det sitter på cyklar som parkeras på skolar och andra allmänna platser är det lätt för busar och tjuvar att lossa eller helt enkelt ta med sig hjulet.

Lösningen för att göra det svårare för busar och tjuvar är enkel och kostar inte mycket. Snabbkopplingen går att byta ut mot en snabbkoppling som du skruvar fast med insexnyckel. 

Så här gör du för att byta ut snabbkopplingarna.

  1. Lossa snabbkopplingen och skruva ut muttern på andra sidan.
  2. Dra ut snabbkopplingen.
  3. Ersätt med den nya.
  4. Skruva fast muttern och dra åt med insexnyckeln.

      

Har du råkat ut för samma sak?

Köp ett snabbkopplingsset hos cykelaffaren.se och byt ut mot ett set där verktyg behövs.

Posted in Artiklar, Däck, slang och hjul.